
19 червня ДП "Державний оператор тилу" Міністерства оборони України скасувало закупівлю добових продуктів для військовослужбовців, плануючи включити до них халяльні та кошерні набори.
Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Прозорро".
До завершення року було заплановано укласти контракт на постачання 180 тисяч сухих пайків на загальну суму 61,05 млн грн. Кожна упаковка повинна була включати дев'ять різних раціонів: сім стандартних, один халяльний та один кошерний.
Було оголошено чотири лоти, кожен з яких налічує 45 тисяч наборів, але жоден з них не отримав жодних пропозицій від учасників.
Ідея розширити асортимент раціонів з'явилася восени 2024 року після проведення опитування в додатку "Армія+". Серед понад 9 тисяч військовослужбовців близько 25% висловили необхідність у харчуванні, яке враховує релігійні, медичні та етичні обмеження.
У квітні 2025 року Міністерство оборони ухвалило нову технічну специфікацію. До вже існуючих 14 меню було додано ще чотири нових варіанти: два халяльних для військовослужбовців, які дотримуються ісламських харчових традицій, та два кошерних для тих, хто слідує юдейським нормам харчування.
У їхньому складі можна знайти різноманітні страви, приготовані з баранини, яловичини, курятини та індички. Як і традиційні сухі пайки, ці набори містять три основні прийоми їжі: сніданок, обід і вечерю. У них входять галети, сухарі, перші та другі страви, запаковані в реторт-пакети, а також кава, цукор, мед, джем, спеції, серветки та одноразові ложки.
Оновлені технічні специфікації (ТС) включають не тільки релігійні норми, а й підвищені вимоги до сертифікації, упаковки та контролю якості.
Відповідно до норм ТС, халяльні набори повинні мати сертифікат Халяль. Цей сертифікат видається офіційною мусульманською організацією в Україні, яка має статус "Духовного управління", або ж акредитованою установою з інших країн, що є членами Організації ісламського співробітництва.
Сертифікат видається після перевірки всіх етапів виробництва. Окрім цього, первинне пакування продуктів має відбуватись під наглядом експерта Халяль, а на упаковці обов'язково має бути відповідне маркування.
Ті ж самі норми застосовуються і до кошерних меню: сертифікат на кошерність може бути виданий лише акредитованим в Україні органом, який отримав повноваження від релігійних установ єврейських громад. Процеси виробництва також підлягають перевірці, первинна упаковка контролюється експертом на предмет відповідності кошерним вимогам, а на готовому продукті має бути відповідне маркування.
Попри запровадження нової специфікації, ДОТ поки не зміг знайти жодного охочого взяти участь у постачанні таких наборів.
Напомним:
#Любий. #Юдаїзм #Етика #Іслам #Міністерство оборони (Україна) #Кава #Курка. #Раціон #Армія США #Кошерні продукти #Фруктові консерви #Експерт #Баранина та ягнятина #Сніданок #Яловичина #Раск #Ложка. #Меню #Халяль #Індичка дика