Агенція Міністерства оборони виявилася неспроможною придбати халяльні та кошерні сухі пайки для Збройних Сил України.

19 червня ДП "Державний оператор тилу" Міністерства оборони України скасувало закупівлю добових продуктів для військовослужбовців, плануючи включити до них халяльні та кошерні набори.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Прозорро".

До завершення року було заплановано укласти контракт на постачання 180 тисяч сухих пайків на загальну суму 61,05 млн грн. Кожна упаковка повинна була включати дев'ять різних раціонів: сім стандартних, один халяльний та один кошерний.

Було оголошено чотири лоти, кожен з яких налічує 45 тисяч наборів, але жоден з них не отримав жодних пропозицій від учасників.

Ідея розширити асортимент раціонів з'явилася восени 2024 року після проведення опитування в додатку "Армія+". Серед понад 9 тисяч військовослужбовців близько 25% висловили необхідність у харчуванні, яке враховує релігійні, медичні та етичні обмеження.

У квітні 2025 року Міністерство оборони ухвалило нову технічну специфікацію. До вже існуючих 14 меню було додано ще чотири нових варіанти: два халяльних для військовослужбовців, які дотримуються ісламських харчових традицій, та два кошерних для тих, хто слідує юдейським нормам харчування.

У їхньому складі можна знайти різноманітні страви, приготовані з баранини, яловичини, курятини та індички. Як і традиційні сухі пайки, ці набори містять три основні прийоми їжі: сніданок, обід і вечерю. У них входять галети, сухарі, перші та другі страви, запаковані в реторт-пакети, а також кава, цукор, мед, джем, спеції, серветки та одноразові ложки.

Оновлені технічні специфікації (ТС) включають не тільки релігійні норми, а й підвищені вимоги до сертифікації, упаковки та контролю якості.

Відповідно до норм ТС, халяльні набори повинні мати сертифікат Халяль. Цей сертифікат видається офіційною мусульманською організацією в Україні, яка має статус "Духовного управління", або ж акредитованою установою з інших країн, що є членами Організації ісламського співробітництва.

Сертифікат видається після перевірки всіх етапів виробництва. Окрім цього, первинне пакування продуктів має відбуватись під наглядом експерта Халяль, а на упаковці обов'язково має бути відповідне маркування.

Ті ж самі норми застосовуються і до кошерних меню: сертифікат на кошерність може бути виданий лише акредитованим в Україні органом, який отримав повноваження від релігійних установ єврейських громад. Процеси виробництва також підлягають перевірці, первинна упаковка контролюється експертом на предмет відповідності кошерним вимогам, а на готовому продукті має бути відповідне маркування.

Попри запровадження нової специфікації, ДОТ поки не зміг знайти жодного охочого взяти участь у постачанні таких наборів.

Напомним:

#Любий. #Юдаїзм #Етика #Іслам #Міністерство оборони (Україна) #Кава #Курка. #Раціон #Армія США #Кошерні продукти #Фруктові консерви #Експерт #Баранина та ягнятина #Сніданок #Яловичина #Раск #Ложка. #Меню #Халяль #Індичка дика

Читайте також