The New York Times представив рецепт традиційної єврейської страви, наданий рестораторкою з Львова.

Смак їжі визначається якістю зерна.

Американська письменниця кулінарних книг і журналістка Джоан Натан, яка веде кулінарний блог у New York Times, поділилася рецептом єврейської страви - каші варнішкес. Цей рецепт вона отримала від львівської рестораторки та власниці кафе "Єрусалим" Лоли Ланди. Натан охарактеризувала цю львівську страву як ритуальну святкову, що ідеально підходить для святкування Хануки.

Коли моя донька Даніела повернулася з робочої поїздки в Східну Європу минулого літа, вона з захопленням ділилася враженнями про кашу варнішкес, яку скуштувала в маленькому єврейському ресторані "Єрусалим" у Львові. За її словами, ці страви були навіть кращими за мої власні. Я завжди пишалася своїм рецептом, адже навчилася готувати його у своєї свекрухи Паули, справжньої майстрині каші, яка виросла неподалік Львова. Тож ця новина, м'яко кажучи, мене вразила, а дещо і обурила, - ділилася своїми думками Джоан Натан.

Каша варнішкес готується з карамелізованої цибулі, лущеної крупи гречки та локшини. Але часто страва виходить прісною, з надто дрібно змеленою гречкою, стверджує американка. Щоб дізнатися, чим відрізняється львівська каша від американської, Джоан Натан написала до антропологині і дослідниці кухні Галичини Маріанни Душар. "Насамперед, все залежить від каші", - відповіла львів'янка.

"Пані Ланда використовує більш темно обсмажену європейську цільну крупу, яку зараз легко знайти в слов'янських або східноєвропейських продуктових магазинах у Сполучених Штатах. Вона також грається з локшиною, яка, з мого досвіду, завжди має бути "метеликом". Іноді вона готує її з нуля - того дня, коли Даніела була там, вона була схожа на джемеллі (вид пасти - ред.) - і готує у смальці зі шкварками", - продовжує американська блогерка. І додає, що львівська рестораторка надихнула її по-іншому приготувати цю страву: як основну страву з салатом або ж разом зі смаженою куркою чи грудинкою.

Каша варнішкес - це традиційна страва єврейської кулінарії, що була привезена до Сполучених Штатів емігрантами ашкеназі зі Східної Європи. Ця страва здобула велику популярність серед американських євреїв. Вважається, що назва і сам рецепт варнішкес є адаптацією українських вареників, які також начиняються гречаною крупою.

Ханука — це єврейське свято, яке триває впродовж восьми днів, починаючи з 25-го числа місяця кіслев за юдейським календарем, що зазвичай співпадає з груднем. Цьогоріч Ханука буде відзначатися з 25 грудня по 2 січня.

#Євреї #Юдаїзм #Роздрібний магазин #The New York Times #Львів #Північна та Південна Америка #Американці #Східна Європа #Єрусалим #Еміграція #Кав'ярня #Галичина (Східна Європа) #Крупа (зерно) #Каша #Allium #Приготування їжі #Ханука #Фагопірум #Медичний рецепт #Нудл. #Страва (їжа) #Єврейська кухня #Пельмені #Євреї-ашкеназі #Сало.

Читайте також