Ханука - свято, яке традиційно відзначають юдеї в усьому світі. У 2024 році воно розпочинається увечері 25 грудня і триватиме до 2 січня. У дні Хануки запалюють свічки, а на стіл ставлять найсмачніші страви.
У свіжому випуску Радіо Максимум ми зібрали цікаві рецепти смачних страв, які традиційно готують під час Хануки. Не забудьте записати їх і зробити це свято особливим!
До слова: Готуємо апетитні бургери за рецептом Єлизавети Глінської
Це дуже важливе для юдеїв свято, яке триватиме 8 днів. І кожного з цих днів у мінорі (свічнику) додається по одній свічці. Головна (перша) називається шамаш, вона "чергова". І горить до завершення Хануки. Запалювати свічку треба одразу ж після появи першої зірки.
При цьому читаються молитви, благословляються світло та диво. Запалюють свічки чоловіки або хлопчики старше 9 років. Жінкам це робити теж можна. Хануку називають дитячим святом. Цими днями їм дозволяють не вчитися. І те, що традиційно готують на Хануку, дуже подобається дітям.
1. Картопляні оладки (латкеси)
1. Замочіть хліб в оливковій олії. Очистіть яблуко, цибулю, яйце та оселедець. Подрібніть всі інгредієнти за допомогою м'ясорубки або блендера.
2. Після цього поріжте хліб на скибочки і злегка підсушіть їх у тостері.
3. Викладіть шматочки хліба на тарілку, акуратно сформуйте порції з приготованого форшмаку і розмістіть їх на поверхні хліба.
4. Декоруйте страву за допомогою шматочка яйця. Замість хліба також підійдуть корж чи коровай.
5. Баранячі гомілки, приправлені ароматними травами
1. Ретельно вимийте та висушіть баранячі гомілки. Приправте їх сіллю та перцем за власним уподобанням.
2. Очистіть моркву та наріжте її на великі кружечки. Цибулю також очистіть і поріжте півкільцями. Часник очистіть і крупно наріжте.
3. Розігрійте олію у великій важкій каструлі на середньому вогні. Обсмажте порціями гомілки до коричневого кольору з усіх боків приблизно 8 хвилин. Перекладіть гомілки на тарілку. Відкладіть.
4. Вкиньте в каструлю моркву, цибулю та часник. Обсмажуйте на середньому вогні до отримання золотистого відтінку, орієнтовно 10 хвилин. Потім влийте вино, додайте помідори, бульйон, а також розмарин і чебрець.
5. Укладіть гомілки в каструлю, притискаючи їх, щоб вони занурилися в рідину рагу. Доведіть до кипіння, а потім зменшіть вогонь до середнього рівня. Накрийте кришкою і тушкуйте, поки м'ясо не стане ніжним, приблизно 2 години.
6. Зніміть кришку і тушкуйте близько 20 хвилин, щоб аромати добре розкрилися. Потім перенесіть гомілки на тарілку і накрийте їх фольгою, щоб зберегти тепло.
7. Продовжуйте кип'ятити рагу до загустіння, приблизно 15 хвилин. Перед подачею полийте гомілки соусом з овочами.
Ось і ще один момент: П'ятірка найкращих українських хот-догів від Володимира Ярославського.
#Юдаїзм #Яйце #Хліб #Allium #Ханука #Клупе. #Apple #Олія #Оливкова олія #Картопля #Медичний рецепт #Страва (їжа) #Каструля для бульйону #Рагу #Морквина. #Трава. #Аромат #Коровай. #Тимус (рослина) #Тарілка (посуд)