
Різні набори продуктів врахують переконання, релігійні норми та особисті вподобання кожного військовослужбовця.
Як повідомляє DailyLviv.com, Міністерство оборони України внесло зміни до технічної специфікації на добовий набір продуктів для військових. Тепер, окрім традиційних варіантів, у сухпайках можуть бути представлені халяльні та кошерні продукти. Це рішення має на меті поліпшити харчування військовослужбовців, враховуючи їх релігійні переконання.
Халяльні набори сухих продуктів створені спеціально для військових, які слідують ісламським принципам харчування. У той же час, кошерні набори сухих пайків відповідають стандартам кашруту і призначені для військовослужбовців, що дотримуються юдейських традицій.
В цілому, набори для харчування включають три різні прийоми їжі (сніданок, обід і вечерю) і складаються з:
Галети, виготовлені з пшеничного борошна першого ґатунку.
Сухарі з борошна пшеничного першого сорту або з борошна житнього оббивного
Готова до вживання перша страва (борщ з м'ясом або різноманітні м'ясні супи)
Готова до вживання друга страва (каші з м'ясом або овочі з м'ясом в асортименті)
Фруктовий джем (різноманітні смаки)
Ложка пластикова одноразова
Серветка паперова
Серветка гігієнічна волога.
В залежності від категорії сухого пайка (стандартний, халяльний чи кошерний) вибір перших страв варіюється від борщу з яловичим м'ясом до супів, що містять свинину, курятину, баранину або яловичину. Аналогічно, у списку других страв можна знайти різноманітні каші, приготовані зі свининою, яловичиною, бараниною, куркою та іншими інгредієнтами.
Оновлені технічні вимоги враховують не тільки релігійні норми, а й підвищені стандарти якості продуктів та їх харчової цінності. Додатково, страви першого та другого порядку, призначені для споживання, повинні бути упаковані у реторт-пакети — інноваційний вид упаковки, який гарантує тривалий термін зберігання.
"Ця технологія дозволяє стравам зберігати свої смакові та поживні властивості, не потребуючи спеціальних умов зберігання. Це особливо важливо для військових, які знаходяться на передовій", - зазначив підполковник Максим Кайола, начальник Центрального управління розвитку матеріального забезпечення Міністерства оборони України.
Основні складові специфікацій:
Продукти халяльних сухпайків повинні відповідати вимогам ісламських норм харчування (стандарт Халяль) та бути сертифікованими акредитованим органом, який має право на проведення сертифікації харчових продуктів в Україні або в арабо-мусульманських країнах.
Складники кошерних сухпайків повинні дотримуватися норм кашруту. Важливо зазначити, що всі продукти, які входять до складу кошерного сухпайка, повинні бути вільними від інгредієнтів або добавок, які заборонені для кошерного харчування.
Також враховувалася легкість у користуванні та швидкість приготування їжі в умовах бойових дій.
Всі товари відповідають вимогам безпеки і якості, що визначені українським законодавством.
Міністерство оборони активно вдосконалює умови служби для всіх військових, враховуючи їхні релігійні переконання, з метою забезпечення найвищих стандартів підтримки як на передовій, так і в тилу.
Найближчим часом закупівельна агенція Міноборони "Державний оператор тилу" планує оголосити тендер на закупівлю додаткової партії сухпайків, до яких мають увійти за новою технічною специфікацією вже і халяльні та кошерні.
"Ми працюємо над тим, аби харчування у Збройних силах України було не лише збалансованим, а й справді людиноцентричним - таким, що враховує переконання, релігійні норми та особисті вподобання кожного військовослужбовця. Водночас перед нами стоїть низка викликів: виробництво інклюзивних сухпайків потребує більше ресурсів та врахування технологічних особливостей приготування кожної страви", - вказала Галина Літош, директорка програми харчування ДОТ.
#Юдаїзм #Іслам #Пшениця #Міністерство оборони (Україна) #Військовослужбовці #Борщ #Суп. #М'ясо #Курка. #Каша #Волога #Раціон #Кашрут #Страва (їжа) #Кошерні продукти #Борошно #Свинина #Баранина та ягнятина #Яловичина #Раск