
Про це повідомило Міноборони, передає Укрінформ.
У міністерстві повідомили, що тепер військові можуть отримувати не лише звичайні, а й халяльні та кошерні сухпайки. Це рішення сприятиме покращенню харчування військовослужбовців відповідно до їхніх релігійних вимог, акцентували в установі.
Як пояснили у Міноборони, халяльні сухпайки розроблені для військових, які дотримуються ісламських норм харчування. Кошерні сухпайки відповідають вимогам кашруту і призначені для військовослужбовців, які сповідують юдаїзм.
Сухі пайки складаються з трьох різних раціонів – сніданку, обіду та вечері. У їхній склад входять: галети з пшеничного борошна вищого сорту, сухарі, виготовлені з пшеничного або житнього борошна, а також готові страви. Серед перших страв можна знайти борщ з м’ясом або різноманітні м’ясні супи. Для основних страв пропонуються каші з м’ясом або овочі з м’ясом на вибір. Крім того, до пайків входить розчинна кава, цукор, натуральний мед, фруктовий джем (різні варіанти), мелений чорний перець, сіль, одноразова пластикову ложка, паперова серветка та волога гігієнічна серветка.
В залежності від категорії сухого пайка (звичайний, халяльний або кошерний), вибір перших страв може включати борщ з яловичиною або супи з свининою, курятиною, бараниною чи яловичиною. Зі свого боку, асортимент других страв пропонує різні види каш з м'ясом свинини, яловичини, баранини або курки.
Нові технічні специфікації враховують не лише релігійні стандарти, але й високі вимоги до якості продуктів та їх поживної цінності. Крім того, готові до вживання перша та друга страви мають фасуватися в реторт-пакети - сучасну упаковку, що забезпечує тривалий термін зберігання.
"Ця технологія дозволяє зберігати смакові та поживні властивості страв, не вимагаючи спеціальних умов для зберігання, що є критично важливим для військових на передовій", - підкреслив підполковник Максим Кайола, начальник Центрального управління розвитку матеріального забезпечення Міністерства оборони України.
Ключові елементи специфікацій: продукти халяльних сухпайків повинні відповідати вимогам ісламських норм харчування (стандарт Халяль) та бути сертифікованими акредитованим органом, який має право на проведення сертифікації харчових продуктів в Україні або в арабо-мусульманських країнах; продукти кошерних сухпайків повинні відповідати вимогам кашруту.
У Міністерстві оборони підкреслили, що всі компоненти, що входять до кошерного сухого пайка, не повинні містити жодних заборонених інгредієнтів або добавок, які не відповідають кошерним стандартам.
Окрім цього, були також враховані легкість у використанні та швидкість приготування їжі у бойових умовах.
Як підкреслили в міністерстві, всі товари відповідають нормам безпеки та якості, визначеним українським законодавством.
У Міноборони підкреслили, що продовжують працювати над удосконаленням умов для всіх військовослужбовців, незалежно від їх віросповідання, щоб забезпечити найвищі стандарти підтримки як на фронті, так і в тилу.
У відомстві поінформували, що найближчим часом закупівельна агенція Міноборони "Державний оператор тилу" (ДОТ) планує оголосити тендер на закупівлю додаткової партії сухпайків, до яких мають увійти за новою технічною специфікацією вже й халяльні та кошерні.
"Ми прагнемо забезпечити харчування в Збройних силах України не лише збалансованими стравами, але й орієнтованим на потреби людей - таким, що враховує погляди, релігійні традиції та особисті смаки кожного військовослужбовця. Проте перед нами постає ряд викликів: створення інклюзивних сухих пайків вимагає додаткових ресурсів та урахування технологічних нюансів приготування кожної страви", - зазначила Галина Літош, директор програми харчування ДОТ.
Згідно з інформацією, яку надав Укрінформ, Міністерство оборони пояснило, в чому полягає відмінність між стандартним та покращеним сухим пайком для військових.
#Юдаїзм #Іслам #Укрінформ #Пшениця #Міністерство оборони (Україна) #Військовослужбовці #Борщ #Суп. #М'ясо #Курка. #Каша #Раціон #Кашрут #Страва (їжа) #Кошерні продукти #Борошно #Свинина #Житній. #Баранина та ягнятина #Яловичина #Ложка.