Міністерство оборони України невтомно продовжує працювати над поліпшенням харчового забезпечення військовослужбовців. Наприклад, нещодавно військове відомство затвердило оновлені стандарти на індивідуальні раціони харчування. І тепер, окрім звичайних добових польових наборів продуктів - у народі їх називають сухими пайками, для військових можна буде закуповувати халяльні та кошерні сухпайки.
OBOZ.UA ділиться інформацією про те, наскільки нові індивідуальні харчові раціони відповідатимуть халяльним і кошерним стандартам, а також які добові набори продуктів на фронті є найбільш дефіцитними.
Що зараз входить до сухого пайка військового
На сьогоднішній день для Збройних сил України затверджено індивідуальний раціон харчування, відомий як "Норма №15 - добовий польовий набір продуктів". Цей сухий пайок був створений у 2018 році і представлений у двох категоріях: стандартний (з енергетичною цінністю 3500 ккал) та посилений (4100 ккал). Він включає в себе:
- перша страва, що не потребує додаткового приготування (борщ або різноманітні супи з м'ясом: свинина, яловичина, курятина);
- готову до споживання основну страву (каші з м'ясом або овочі з м'ясом у різних варіантах);
- печиво з пшеничного борошна найвищої якості;
- сухарі з борошна пшеничного або житнього першого ґатунку;
- чай і розчинна кава;
- Цукор, органічний мед та різноманітні фруктові джеми.
- сіль та розмелений чорний перець;
- пластикова одноразова столова ложка, паперова серветка та гігієнічна волога серветка.
У серпні 2024 року українське Міністерство оборони оголосило про плани створення нових видів індивідуальних пайків. Ці оновлені раціони стануть доступними для військових з грудня 2024 року, після завершення етапу їх розробки та затвердження асортименту.
"Наша мета полягає в тому, щоб задовольнити всі потреби військовослужбовців, враховуючи їхні переконання, здоров'я та етичні цінності. Ми усвідомлюємо, що багато наших військових дотримуються різних релігійних віровчень або мають специфічні дієтичні вимоги, тому активно співпрацюємо з релігійними громадами та фахівцями у сфері харчування. Крім того, ми визнаємо важливість етичного вибору, тому рослинні сухпайки стануть ключовим елементом нашої нової стратегії", - підкреслив заступник міністра оборони України Дмитро Клименков.
Але ось тільки наприкінці квітня 2025 року в Міноборони оголосили, що було затверджено оновлену технічну специфікацію (тобто стандарти) для двох нових видів сухпайків. Халяльних, розроблених для військових, які дотримуються ісламських норм харчування. І кошерних, призначених для військовослужбовців, які сповідують юдаїзм.
На даний момент окремі продуктові набори для людей з діабетом не заплановані.
Продукти, що входять до складу халяльних і кошерних сухих пайків, повинні бути сертифіковані відповідними акредитованими організаціями, які контролюють дотримання стандартів халялю та кашруту. Вони не можуть містити інгредієнти та добавки, які є забороненими для халяльного та кошерного споживання.
Проте в військових колах існують побоювання, що постачальники нових індивідуальних харчових раціонів можуть не дотримуватися релігійних вимог і стандартів.
"В сухпайках прибирають борщ зі свининою, залишаючи лише каші з яловичини та курятини, і оголошують це кошерним набором. Проте, справа не лише в типі м'яса; важливим є також спосіб забою тварини. Крім того, в процесі виготовлення хлібобулочних виробів повинні брати участь євреї. Насправді, існує безліч нюансів, але хто зважатиме на них? Маю відчуття, що незабаром з'являться сухпайки для веганів: знімуть все м'ясне, залишать лише каші - і готово", - ділиться думкою Юрій, старший кухар одного з підрозділів ЗСУ, в інтерв'ю для OBOZ.UA.
Він вважає, що важливо акцентувати увагу на щоденних польових наборах для людей з діабетом. Минулого серпня ця тема обговорювалася в Міністерстві оборони, але дотепер конкретні дії не були вжиті.
З початку осені 2023 року в Україні розпочалася мобілізація військовозобов'язаних, які мають легкий та середній ступінь цукрового діабету (рівень глюкози в крові коливається від 8 до 13,7 мілімоля на літр). Проте, важливо зазначити, що діабет є хворобою, що потребує постійного дотримання спеціальної дієти, оскільки в іншому випадку вона може погіршитися.
Для діабетиків рекомендується дробове харчування - щонайменше чотири рази на день. Краще п'ять. Існує медична дієта №9, яку застосовують за цукрового діабету легкої та середньої тяжкості. Ось, наприклад, одне із рекомендованих меню на день:
Сніданок номер один: м'яке яйце, білковий омлет або яйце з авокадо, шматочок житнього хліба з відповідним видом сиру, а також чашка чаю.
Другий сніданок: салат з дозволених плодів та ягід.
- обід: овочевий суп і шматочок відвареної нежирної риби, або окрошка на заквасці (без картоплі, сметану слід замінити нежирним кефіром);
Полуденний перекус: запечені яблука.
Ось ваш варіант тексту: - вечеря: запіканка з трав та сиру, приготована з вівсяними пластівцями. За дві години до сну рекомендується випити стакан нежирного йогурту без додавання цукру.
Цілком очевидно, що дану дієту можна реалізувати лише для цивільного населення. Проте в країнах НАТО вже давно існують спеціалізовані індивідуальні харчові раціони для військових. Чому б не використати цей досвід для розробки сухих пайків для людей з діабетом в Україні? Так, це може бути ускладненою задачею, ніж просто виключити з меню кашу зі свининою, але все ж...
#Євреї #НАТО #Пшениця #Міністерство оборони (Україна) #Чай #Яйце #Борщ #Суп. #М'ясо #Курка як їжа #Каша #Раціон #Калорії #Дієта (харчування) #Борошно #Свинина #Житній. #Діабет #Яловичина #Раск #Ложка. #Харчова енергія