У місті Бібрка відновлюють давній особливий кулінарний рецепт, притаманний лише цьому галицькому містечку, - рогалик Урбанського. Раніше цей унікальний перепис увійшов до фуд-гіда Україною, а нещодавно у Бібрці відкрили кулінарну школу, де на майстер-класах знайомлять з цією локальною випічкою. Мешканка Бібрки і рестораторка Ореста Шнира, яка відновлює і популяризує рогалики Урбанського, розповіла ZAXID.NET історію цього перепису.
Леон Урбанський на початку XX ст. був бібрським підприємцем - мірошником і пекарем, перевізником, який возив містян до Львова, а згодом і власником електровні. Він збудував у 1912 році найбільший у Бібрецькому повіті вальцевий млин на річці Боберці за допомогою штучного водоспаду. Частина міста, де він працював, досі називається Замлиння.
Ще до Першої світової війни він почав випікати рогалики та розвозив їх на возику місцевим мешканцям. Підприємець мав щиру душу і не погордував особисто розвозити хліб власного виробництва містечком. Пекарня Урбанського випікала запашні рогалики з особливою начинкою.
Візуалізація давнього млина Урбанського у Бібрці (фото зі сторінки ресторану)
У 1930-х роках завдяки цьому підприємцю Бібрка стала елекрифікована. Завдяки його старанням і коштом електростанцію замовили з Франції.
"Коли в місті з'явилося електричне світло, збудували електричний млин. Урбанський почав продавати муку першого сорту, але мука другого сорту потребувала збуту, тому він вирішив пекти рогалики. Цей продукт швидко здобув популярність, і він зміг заробити непоганий капітал. Зароблені гроші він вклав у розвиток міста", - ділиться інформацією про Ореста Шнира.
Панорама Бібрки на початку XX століття (зображення, зроблене Хандтом у 1905 році, з ресурсу Polona)
Значний надлишок електроенергії змусив Леона Урбанського замислитися над тим, як її використати. Рейсового автобуса підприємцю було мало, тож він задумався над запуском трамвая.
"Ідея запустити трамвай від залізничної станції у Великих Глібовичах до Бібрки виникла у синів Урбанських. За свідченнями старожилів, вони закупили рейки, а в Підмонастирі виготовляли дерев'яні шпали. Однак запропонована ініціатива стикнулася з опором місцевих євреїв, які володіли екіпажами, що забезпечували перевезення людей від станції до міста. На жаль, реалізувати цей проект не вдалося через спалах Другої світової війни", - зазначають на сторінці ресторану "Узвар", де відновлюють стародавній рецепт.
Вілла Урбанських в Бібрці (зображення проєкту "Сокіл")
Перед приходом радянської влади на його підприємствах працювало приблизно 100 трудящих, здебільшого українців. Урбанський реалізовував свої рогалики до початку Другої світової війни. Проте "визволителі" вивезли його сім'ю і його самого до Сибіру, де він і завершив своє життя.
Будинок Урбанських у Бібрці зберігся на вулиці Галицькій, 74.
Ореста Шнира разом з чоловіком Тарасом має у Бібрці сімейну ресторацію "Узвар". Якось у подружжя виникла ідея відновити давній локальний рецепт рогаликів. Їхній перепис занотували від старожилів, шукали згадки у літературі.
Бібрецька випічка відзначається унікальними компонентами як у тісті, так і в начинці. Для приготування рогаликів використовується не дріжджове тісто, а закваска, яка повинна підніматися протягом 4 годин. До того ж, для його виготовлення застосовують борошно не першого сорту, а з висівками. Начинка для рогаликів також надає їм особливого шарму.
Рецепт рогалика Урбанського (фото Фуд-гіда Україною)
"Мак, ружа і карамелізований гарбуз: автентичні складові, все, що росте в нас під ногами. Все це разом вимішується і дається в начинку, - розповідає рестораторка Ореста Шнира, яка популяризує унікальний локальний продукт Бібрки. - Ми пробували начиняти цими інгредієнтами окремо, але смак не той. Найкраще, коли все це вимішати разом, тоді начинка дає надзвичайний смак".
З моменту початку повномасштабної війни одна з сімейних ресторацій вирішила взяти участь у всеукраїнському конкурсі, що присвячений автентичній кухні. В результаті рогалик Урбанського був включений до збірки рецептів тридцяти унікальних українських страв під назвою "Фуд-гід Україною".
Рогалик Урбанського - одна з 30 оригінальних українських страв (фото Фуд-гіда по Україні)
Коли страва стала популярною, і туристи охочіше почали приїжджати до Бібрки, Ореста Шнира вирішила відкрити кулінарну школу рогалика Урбанського.
"Ми організовували кулінарні майстер-класи на базі нашої кухні, але це створювало певні незручності для персоналу. Тому ми ухвалили рішення облаштувати окреме приміщення для кулінарної школи. Ми придбали нову піч і почали запрошувати гостей різного віку - від дітей до літніх людей. Воркшопи супроводжуються захоплюючими історіями про Бібрку, млин та спадщину Урбанського," - розповідає рестораторка.
Ореста Шнира (в центрі) проводить майстер-клас (фото рестораторки).
Чай на травах від Уляни Кравченко, першої україномовної поетеси та близької подруги Івана Франка, чудово доповнює місцеву випічку. Франко часто приходив до неї в Бібрці, де вона працювала вчителькою. "Якщо вже пити чай, то не китайський, а наш, з молодих листочків ожини або суниць", - зазначала Кравченко у своїх "Записках учительки".
Ароматні місцеві рогалики гармонійно поєднуються з чаєм, приготованим за рецептом української поетеси, освітянки та феміністки Уляни Кравченко (зображення ресторану).
Спробувати рогалики Урбанського можна в затишній родинній ресторації "Узвар" або в кав'ярні "Гніздо", яка розташована в оновленому приміщенні товариства "Сокіл" у Бібрці. Саме тут, сто років тому, молодший син Урбанського демонстрував німе кіно для мешканців міста.
#Євреї #Україна #Місто #Підприємництво #Китай (регіон) #Львів #Франція #Друга світова війна #Трамвай #Галичина (Східна Європа) #Чай #Залізничний вокзал #Хліб #Перша світова війна #Іван Франко #Приготування їжі #Кнопка #Медичний рецепт #Страва (їжа) #Тісто #Крупорушка #Бібрка #Узвар #Сокільський рух #Електрична енергія #Район #Бейкер. #Річка